Good Practice-ordningen
Sidst opdateret
02/12/2020
I Danmark betaler den enkelte pilotelev selv for sin uddannelse og for at undgå at piloteleverne mister deres penge, hvis en skole lukker halvvejs i uddannelsesforløbet, er branchen blevet enige om en såkaldt "Good Practice"-ordning.
Det op til piloteleven selv at undersøge, om den pågældende skole lever op til ordningen, før der indgås en uddannelsesaftale.
Good Practice
Det væsentlige i Good Practice-ordningen er at sikre, at betaling af uddannelsen sker i takt med uddannelsesforløbet. Det vil sige:
- Der bør være en uddannelsesaftale (kontrakt) mellem skole og elev, der beskriver uddannelsens indhold, betalingsvilkår, samt hvad der sker, hvis eleven stopper uddannelsen.
- Betaling bør først opkræves, når ydelsen er modtaget. Det betyder, at piloteleven ikke kan blive opkrævet penge på forskud, og derfor heller ikke risikerer at have betalt for undervisning, som ikke er modtaget.
- Hvis der opkræves depositum ved uddannelsesstart, bør det være et mindre og rimeligt beløb, der kan relateres til skolens omkostninger i forbindelse med uddannelsens opstart.
Læringsmål for videregående pilotuddannelse
Læringsmål for IR/CPL/ATPL - Aeroplane og Helicopter
Nedenfor finder du et link til dokumenter, der indeholder læringsmål for de videregående pilotuddannelser - inden for henholdsvis flyvemaskine og helikopter. Læringsmålene indeholder specifikke beskrivelse af, hvad en aspirant forventes at kunne i de enkelte emner,der kræves undervist i.
Læringsmålene indeholder desuden angivelse af, hvad der kræves til de forskellige uddannelsesniveauer.
Læringsmålene er udviklet i det tidligere JAA samarbejde og er gældende indtil EU-bestemmelser træder i deres sted. Fx har EU allerede udgivet læringsmål for PPL, Enroute-IR og kompetencebaseret IR og i disse tilfælde skal læringsmål altså søges i den relevante EU-bestemmelse. Faget Communications reguleres delvist af nationale bestemmelser.
Opdaterede læringsmål der relaterer til seneste version af den europæiske centrale spørgsmåls bank (ECQB) findes i fortolkningsmaterialet til EU-forordning 1178/2011 - AMC1 FCL.310; FCL.515; FCL.615.
Fortolknings materialet kan hentes på EASA's hjemmeside.
I styrelsens publikationsdatabase finder du links til samtlige læringsmål for de videregående pilotuddannelser inden for henholdsvis flyvemaskine og helikopter.
Teoretiske prøver
Her finder du praktisk information omkring tilrettelæggelse af undervisning og tilmelding til teoretiske prøver.
Indstillingsformularer
Se alle indstillingsformularer til brug ved tilmelding til teoriprøver. Bemærk, tre af blanketter er særligt målrettet nye elever efter den 1. april 2019.
Udgivelsesdato
03/12/2020
Vejledning
Velkommen til SPL Teoriprøver
Oplysningsseddel til SPL teoriprøver.
Udgivelsesdato
03/12/2020
Vejledning
Velkommen til PPL(A) og PPL(H) Teoriprøver
Oplysningsseddel til PPL(A) og PPL(H) teoriprøver for privatpiloter.
Udgivelsesdato
03/12/2020
Vejledning
Examination Briefing ATPL
Oplysningsseddel til ATPL teoriprøve.
Udgivelsesdato
29/10/2019
Vejledning
Godkendte og Forbudte hjælpemidler
Oversigt over godkendte og forbudte hjælpemidler.
Udgivelsesdato
29/10/2019
Vejledning
Bilagssamling til PPL teori
Alle bilag der anvendes til PPL eksamen.