Helikoptere, svævefly og luftballoner. Rigtig mange bruger i dag luftrummet over Danmark til både sport, fritid og professionelle formål. Derfor har Trafikstyrelsen lavet en stor undersøgelse blandt medlemmerne af de organisationer, som typisk færdes i de nedre luftlag.
Det er sket i forbindelse med den kommende, nationale dronestrategi, som regeringen ventes at præsentere i efteråret 2024.
Formålet med kortlægningen er især at undersøge, hvordan man kan forbedre mulighederne for at flyve med droner, uden at hensynet til andre brugere af luftrummet går tabt.
For det er vigtigt at lytte til alles behov, selvom de små fjernstyrede maskiner får stadig mere opmærksomhed. Det siger transportminister Thomas Danielsen:
”Jeg vil gerne have alle brugere af luftrummet med i arbejdet med den kommende dronestrategi. Vi skal lytte til alles behov, så der bliver taget hensyn til dem, der bruger luftrummet i dag, og så der også er god plads til de droner, der kan løse nogle af vores transportopgaver i fremtiden. Jeg håber, at så mange som muligt vil bidrage til strategien, så vi kan sikre, at droner og andre fartøjer ikke kommer i vejen for hinanden,” forklarer Thomas Danielsen.
Vil gerne være medspiller
I forbindelse med kortlægningen sendte Trafikstyrelsen i begyndelsen af februar et spørgeskema til cirka 12.000 personer, som blandt andet springer i faldskærm eller flyver små fly, helikoptere eller luftballoner.
Mere end 2.200 har svaret, inden fristen udløb ved udgangen af februar, og Trafikstyrelsen er nu ved at analysere den indkomne data.
Blandt de involverede er Dansk Faldskærms Union, der har 3.000 medlemmer landet over. Her glæder sekretariatsleder Nikolaj Larsen sig over initiativet:
”Vi skal hele tiden værne om vores idræt, og derfor er det rigtig fedt, at vi bliver hørt. Vi er jo godt klar over, at dronerne kommer, men vi vil gerne være en medspiller i arbejdet med at finde plads til alle i luftrummet.”
Du kan læse mere om den kommende dronestrategi på droneregler.dk.
Fakta om ”Strategi for civile droner i dansk luftrum”
- I sommeren 2023 blev det besluttet, at der skulle sættes gang i udviklingen af en ny, national dronestrategi.
- Strategien har fået navnet ”Strategi for civile droner i dansk luftrum”, og den skal efter planen præsenteres i efteråret 2024.
- Formålet med strategien er at sætte retning for, hvordan civile droner kan anvendes i dansk luftrum, når der også skal tænkes i sikkerhed og hensyn til den øvrige flytrafik.
Fakta om kortlægningen
- I forbindelse med kortlægningen blev der 5. februar 2024 sendt et spørgeskema ud til omkring 12.000 registrerede medlemmer af organisationer, som på forskellige måder bruger det nedre luftrum over Danmark. Det gælder for eksempel være privatpiloter, faldskærmsudspringere eller paraglidere.
- Mere end 2.200 af de adspurgte har svaret på spørgeskemaet, som lukkede for tilbagemeldinger ved udgangen af februar.
- Kortlægningen beskæftiger sig med brugerne af luftrummet op til 3500 fod, da det er her, dronerne ventes at spille den største rolle, og især er der fokus på det nedre luftrum fra 0 til 500 fod.
- Blandt eksemplerne på de organisationer, hvis medlemmer har modtaget et spørgeskema, er Dansk Faldskærms Union, Dansk Svæveflyver Union, Dansk UL-Flyver Union og Dansk Motorflyver Union.
Fakta om droner
- 1. marts 2024 anslår droneimportøren Boston Group A/S, at der er mellem 80.000 og 100.000 droner i Danmark.
- Samtidig anslår Boston Group A/S, at der årligt sælges cirka 20.000 droner i Danmark, og salget ventes at stige i de kommende år.
- Boston Group A/S står ifølge egen vurdering for 80% af droneimporten til Danmark, hvilket vidner om et stort kendskab til markedet.
- Der er flere end 15.000 certificerede droneoperatører i Danmark. Et certifikat viser, at man har lov til at flyve droner, der er større end de mindste hobbydroner på under 250 gram.