Farligt og dyrt at glemme: Tjek dronereglerne, før du flyver

24-04-2025

Mange kender ikke reglerne for droneflyvning, selvom det kan udsætte andre for fare og ende med store bøder, hvis man flyver ulovligt. Derfor lancerer Trafikstyrelsen nu kampagnen ”Tjek dronereglerne”. Transportminister Thomas Danielsen opfordrer alle til at sætte sig ind i dronereglerne.

Det er let at sende en drone afsted, men det kan også være både farligt og dyrt, hvis man ikke følger reglerne. Droner på afveje har de seneste år været skyld i forsinkede fly og lukkede luftrum, og der er eksempler på droner, der ulovligt har overfløjet folkemængder og krænket privatlivets fred.

Sidste år registrerede Trafikstyrelsen 206 hændelser med droner, hvor droner fløj for højt, for tæt på lufthavne eller på den måde risikerede at påvirke flytrafikken. Det er en markant stigning og tre gange så mange som de forudgående år.

Tjek dronereglerne, før du flyver.

Det er budskabet fra Trafikstyrelsen i en ny kampagne på sociale medier, der skal sætte fokus på dronereglerne.

Transportminister Thomas Danielsen håber, at borgerne vil tage opfordringen til sig:

"Det er nødvendigt, at vi generelt skærper vores bevidsthed om sikkerhedssituationen i lyset af de trusselsvurderinger, vores myndigheder kommer med. Droner er praktiske til mange formål og kan også være et godt legetøj, men det er vigtigt at kende reglerne, så man ikke uforvarende skaber en farlig situation eller bekymring for andre. Derfor vil jeg også opfordre alle, der flyver med droner, til at bruge den nye hjemmeside og sætte sig godt ind i reglerne," siger Thomas Danielsen.

Lancerer helt ny hjemmeside

For at hjælpe borgerne på vej har Trafikstyrelsen gentænkt hjemmesiden droneregler.dk, der er den primære kilde til information om dronereglerne i Danmark. Det fortæller kontorchef Lars Korsholm:

”Sidste år fik vi opkald fra mere end 1.500 borgere, der havde spørgsmål til dronereglerne. Nu vil vi gerne give både private og professionelle bedre adgang til information om, hvor og hvordan man må flyve sin drone. For det er vigtigt at have styr på flyvereglerne,” siger Lars Korsholm og fortsætter:

”Faktisk skal dronepiloter gerne kende dronereglerne lige så godt som færdselsreglerne.”

Ulovlig droneflyvning straffes typisk med bøde op til 10.000 kroner, og dronen kan blive konfiskeret.

Fakta om droner i Danmark

  • Pr. 1. april 2025 anslog droneimportøren Boston Group A/S, at der var mellem 80.000 og 100.000 droner i Danmark.
  • Samtidig anslog Boston Group A/S, at der årligt sælges cirka 20.000 droner i Danmark, og salget ventes at stige i de kommende år.
  • Boston Group A/S står ifølge egen vurdering for 80% af droneimporten til Danmark, hvilket vidner om et stort kendskab til markedet.
  • Der er 15.700 registrerede droneoperatører i Danmark (Trafikstyrelsen, januar 2025).
  • Trafikstyrelsen registrerer kun hændelser med droner, når der kommer indberetninger med relation til luftfartssikkerheden. De fleste af de 206 indberetninger i 2024 kommer derfor fra Naviair, som står for lufttrafikstyringen i dansk luftrum, og handler om ulovlige droneflyvninger nær lufthavne.

Fakta om dronereglerne

  • De nationale regler for droneflyvning er fastsat i dronebekendtgørelsen, som Trafikstyrelsen er ansvarlig for. Derudover er alle lande i EU underlagt droneforordningen, som er det overordnede sæt af regler for droneflyvning i EU’s medlemslande.
  • I Danmark er det blandt andet ulovligt at flyve en drone højere end 120 meter og at flyve uden for synsvidde. Det er også ulovligt at flyve nær blandt andet militærområder, lufthavne og beskyttede naturområder. De fulde regler findes på droneregler.dk.
  • Brud på dronereglerne straffes typisk med bøder op til 10.000 kroner, og dronen kan blive konfiskeret.