Journalnummer TS6040103-00082

Marine forundersøgelser forud for anlæg af Lynetteholm

09-04-2021

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 21. januar 2021 modtaget ansøgning fra By og Havn om tilladelse til udførelse af marine forundersøgelser forud for anlæg af Lynetteholm.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 21. januar 2021 modtaget ansøgning fra By og Havn om tilladelse til udførelse af marine forundersøgelser forud for anlæg af Lynetteholm. Der skal gennemføres en undersøgelse af området for effekter på havbunden, der kan have indflydelse på etablering af projektet.

I Lynetteholm projektområdet udgør potentielle UXO (u eksploderet ammunition) en potentiel risiko, primært på grund af efterladenskaber fra 1. og 2. verdenskrig. Området skal derfor undersøges for potentielle UXO trusler og ryddes hvis de findes. Samtidig skal området undersøges for potentielle fortidsminder. Der er derfor samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Vikingeskibsmuseet omkring denne del af forundersøgelsen.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er myndighed for etablering af faste anlæg, uddybning og opfyldning indenfor Københavns Havns søområde, jf. § 24, stk. 4, i lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By og Havn I/S. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen varetager endvidere statens højhedsret på søterritoriet i Københavns Havn jf. den kongelige resolution af 3. februar 2014 og § 1, nr. 3, i bekendtgørelse nr. 797 af 21. juni 2016 om ændring af bekendtgørelse om Kystdirektoratets opgaver og beføjelser og om klageadgang.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen administrerer endelig Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) af projekter vedrørende erhvervshavne og Københavns Havn samt om administration af internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse arter for så vidt angår anlæg og udvidelse af havne (Bek. nr. 930 18/06/2020) og skal derfor vurdere, om grave- og rydningsarbejdet kan have indflydelse på internationale naturområder (Natura 2000-områder) eller beskyttede arter.

Nærmeste Natura 2000-område er område nr. 142 Saltholm og omliggende hav beliggende ca. 5 km fra projektområdet. Natura 2000-område nr. 142 er udpeget på baggrund af væsentlig tilstedeværelse af naturtyper og arters levesteder: sandbanke, strandeng og tilstedeværelsen af spættet sæl samt bl.a. ynglefuglene edderfugl, bramgås, almindelig ryle, brushane, klyde, dværgterne og hav-terne og trækfuglene grågås, knopsvane, pibeand og havørn.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer på det foreliggende grundlag ikke, at udpegningsgrundlaget vil blive påvirket.

Inden Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen træffer afgørelse i sagen, skal styrelsen udbede sig bemærkninger til det ansøgte, herunder hvilke forhold der anbefales at skulle lægges vægt på ved styrelsens vurdering.

Eventuelle bemærkninger til projektet bedes indsendt senest den 15. marts 2021 til med henvisning til journalnummer TS6040103-00082.

Det bemærkes, at man ved at afgive høringssvar samtykker til offentliggørelse, herunder af afsenders navn og mailadresse.

Hvis bemærkninger ikke er modtaget ved fristens udløb, går styrelsen ud fra, at der ikke haves bemærkninger til ansøgningen, hvilket vil blive lagt til grund i den videre sagsbehandling.