VVM står for Vurdering af Virkning på Miljøet.
Trafikstyrelsen er miljøvurderingsmyndighed for projekter, der vedrører erhvervshavne, statslige jernbaner og veje, diverse anlægslove under Transportministeriet samt for projekter i Københavns Havn.
Miljøvurderingsreglerne har til formål at sikre et højt miljøbeskyttelsesniveau samt at der sker en behørig inddragelse af offentligheden forud for beslutningerne om projekterne.
Myndighedernes sagsbehandling består i grove træk af dels en sikring af, at miljøgrundlaget er fyldestgørende og retvisende dels en sikring af, at der sker en annoncering og inddragelse af offentligheden. Reglerne fastsætter minimumskrav for høringsperioder og indhold i miljøundersøgelserne, mens bygherre skal foranstalte, at de relevante undersøgelser bliver gennemført.
Miljøvurderingsmyndigheden vil i nogle sager foretage en screening af projektet for at træffe afgørelse om, hvorvidt projektet er VVM-pligtigt og dermed skal undergå en miljøkonsekvensvurdering.
Natura 2000
Natura 2000 er en række nærmere definerede områder, der er beskyttet af såvel EU’s fuglebeskyttelsesdirektiv som af EU’s habitatdirektiv. Når Trafikstyrelsen behandler ansøgninger som miljømyndighed, træffer vi samtidig afgørelse om, hvorvidt der skal laves en vurdering af, om projektet påvirker et nærtliggende Natura 2000-område – en såkaldt konsekvensvurdering.
Vandområdeplaner, havstrategi og havplan
Trafikstyrelsen skal i sin myndighedsbehandling bl.a. tage hensyn til vandrammedirektivet og indsatsbekendtgørelsen for vandområdedistrikter, havstrategien, som har til formål at fastlægge rammerne for de foranstaltninger, der skal gennemføres for at opnå eller opretholde god miljøtilstand i havets økosystemer, og muliggøre en bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer samt havplanen.
Havne og VVM
Hvis en erhvervshavn vil udvide ved etablering af faste anlæg, uddybning og/eller opfyldning på søterritoriet, skal den anmelde projektet til Trafikstyrelsen som er miljømyndighed. En erhvervshavn er en havn, der anvendes til erhvervsmæssig ekspedition af gods, køretøjer, personer eller landinger af fisk.
Drejer det sig om en lystbådehavn, er det Kystdirektoratet, der er miljømyndighed.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for havneprojekter
Statslige veje og VVM
Hvis der skal etableres ny statslige vej eller ske udvidelser eller ændringer af allerede eksisterende statslig vej, skal der søges om tilladelse hos Trafikstyrelsen.
Er projektet vedtaget ved anlægslov, skal der ikke søges om tilladelse.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for vejprojekter
Statslig jernbane og VVM
Hvis der skal etableres ny jernbane eller ske udvidelser eller ændringer på en eksisterende jernbane, skal der søges om tilladelse hos Trafikstyrelsen.
Er projektet vedtaget ved anlægslov, skal der ikke søges om tilladelse.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for jernbaneprojekter
Femern Bælt-forbindelsen
Trafikstyrelsen er miljømyndighed for ændringer og udvidelse af Femern Bælt-forbindelsen.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for jernbaneprojekter
Læs mere om tilladelsen til afvandingsbassin på Kærstrup
Storstrøms-forbindelsen
Trafikstyrelsen er miljømyndighed for ændringer og udvidelser af Storstrøms-forbindelsen.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for Storstrømsbroen-projektet
Letbane på Ring 3 og VVM
Trafikstyrelsen er miljømyndighed i forbindelse med ændringer eller udvidelser af anlægsprojektet omfattet af lov om letbane på Ring 3.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for ændringer eller udvidelser af anlægsprojektet omfattet af lov om letbane på Ring 3
Lynetteholm
Trafikstyrelsen er miljømyndighed for projektændringer for Lynetteholm.
Læs mere om ansøgningsprocessen og styrelsens sagsbehandling for Lynetteholm