Flyvelægevejledning

Aktuelle vejledninger for flyvelæger

Trafikstyrelsen (TS) certificerer AME’er i henhold til EU’s bestemmelser herom i forordning 1178/2011, MED.D.010, part ARA.MED.200, jf. part ARA.GEN.315, og forordning 2015/340, ATCO.MED.C.010 jf. part ATCO.AR.F.010.

Ved ansøgning om certificering som flyvelæge i Danmark, skal ansøgningsskemaet, som findes på Trafikstyrelsens hjemmeside, anvendes.

Som angivet på ansøgningsskemaet skal der vedlægges dokumentation for;

  • Autorisation som læge
  • Speciallæge autorisation
  • Gennemført kursus i flymedicin jf. EU-forordning 1178/2011, GM1 MED.D.020. Basic Course in Aviation Medicine), der skal være godkendt efter forordning 1178/2011, GM1 MED.D.020. Dette inkluderer praktisk træning i undersøgelsesmetoder og flyvemedicinske vurderinger. Det anbefales at sikre sig, at kurset er godkendt af den kompetente myndighed i det land, hvor kurset er hjemmehørende.

Ved certificeringen skal lægen endvidere kunne godtgøre overfor den kompetente myndighed;

  • at denne råder over tilstrækkelige faciliteter, procedurer, dokumentation og fungerende udstyr af relevans for flyvemedicinske undersøgelser.
  • at der er fastlagt nødvendige procedurer og forhold med henblik på at sikre den lægelige tavshedspligt. 
  • At der er adgang til adækvate faciliteter, procedurer og funktionelt udstyr til gennemførsel af flymedicinske undersøgelser


Medicinsk udstyr omfatter som minimum stetoskop, otoskop, ophthalmoskop, reflekshammer, BT-apparat, EKG-apparat, tympanometer/pneumatisk otoskopiudstyr, Snellens synstavle, Ishiaras farvesynstabel (24 tavler), apparat til måling af Hgb, spirometri, urinstiks, personvægt, højdemåler og audiometri.
N5/N14 synstavle kan udleveres fra Trafikstyrelsen.
Teknisk udstyr skal være kalibreret efter retningslinjerne, og flyvelægen skal have et system til fremtidig kalibrering og dokumentation for kalibreringen.

  • Ved førstegangsgodkendelse skal Trafikstyrelsen gennemføre inspektion af faciliteter og flymedicinsk praksis med henblik på flymedicinsk certificering af undersøgelsessted.
  • Som en del af inspektionen vil TS gennemgå procedurer jf. forordningen med henblik på at sikre, at flyvelægen har modtaget vejledning og kan gennemføre adækvate procedurer for flymedicinsk certificering.
  • Der betales for tiltrædelsesinspektionen i henhold til gældende gebyrbekendtgørelse. Ved tiltrædelsesinspektionen dokumenterer ansøger, at EASA’s krav til undersøgelsessted(er) og undersøgelsesudstyr på den planlagte undersøgelsesadresse er opfyldt.
  • Såfremt betingelserne jf. forordningen er opfyldte, kan AME certificeres for en periode af højst tre år.
  • Godkendt ansøger vil modtage en tiltrædelsesrapport, certifikat samt et unikt flyvelægenummer, samt stempel.


I nogle lande godkendes GMP (alment praktiserende læger) og speciallæger i arbejdsmedicin til at udføre undersøgelser for grupperne LAPL og Cabin Crew (CC). Dette er imidlertid ikke på nuværende tidspunkt en mulighed i Danmark.

Indehaveren af et flyvelægecertifikat uden unødig forsinkelse skal underrette Trafikstyrelsen, hvis denne er underlagt disciplinærprocedurer eller efterforskning foretaget af et medicinsk tilsynsorgan (Sundhedsstyrelsen (SST), Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) og Styrelsen for Patientklager (STPK). Manglende underretning til Trafikstyrelsen herom skal medføre suspension eller tilbagekaldelse af flyvelægecertifikatet, jf. MED.D.025, litra b). 

For at opfylde kvalifikationskravene i MED.D.010, a) og ATCO.MED.C.010, a) er det nødvendigt at rette henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, som skal vurdere, hvorvidt din autorisation som læge kan anerkendes i Danmark.

Det er muligt at læse mere om lovregulerede erhverv, der er omfattet af EU’s direktiv om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer, samt hvordan du ansøger på Uddannelses- og Forksningsministeriets hjemmeside. Du finder link til hjemmesiden nedenfor.

For at Trafikstyrelsen kan vurdere, hvorvidt du opfylder uddannelseskravene omtalt i MED.D.010, b) og hvis relevant i ATCO.MED.C.010, b) skal eksamensbevis for bestået basisuddannelse og – hvis relevant – videregående uddannelse i flyvemedicin indsendes til Trafikstyrelsen til verifikation.

Når Styrelsen for Patientsikkerhed har anerkendt din uddannelse, kan AME-ansøgning ”Ansøgning om Aero-medical examiner certificate” sendes til Trafikstyrelsen sammen med brevet om anerkendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed og eksamensbevis(ene) i basisuddannelse og – hvis relevant – videregående uddannelse i flyvemedicin. Du finder AME-ansøgningsformularen på denne side.

Herefter vil Trafikstyrelsen behandle ansøgningen. Hvis du opfylder kravene til udstedelse af AME-certifikat, skal Trafikstyrelsen, før certifikatet kan udstedes, udføre en tiltrædelseskontrol af din AME-praksis.

Det bemærkes i den forbindelse, at en AME i første omgang vil blive certificeret som klasse 2-AME, og herefter vil det være muligt at ansøge om en udvidelse af rettigheden til klasse 1 i overensstemmelse med Kommissionens forordning 1178/2011, MED.D.015.

 

Link til Uddannelses- og Forskningsministeriet:

Oversigt over lovregulerede erhverv

Hvis du er en flyvelæge (AME) fra et tredjeland og ønsker at blive en dansk certificeret AME, er der visse krav, der skal opfyldes.

Trafikstyrelsen er underlagt EU-Kommissionens forordning 1178/2011 og forordning 2015/340 omhandlende certificering af AME’er. Hvis en AME primært praktiserer i et tredjeland, er den kompetente myndighed den, der er udpeget af den medlemsstat, hvortil AME’en har indsendt ansøgning om udstedelse af AME-certifikat.

Dermed gælder, at hvis ansøgeren opfylder de krav, der er beskrevet i forordning 1178/2011, MED.D.010 og/eller forordning 2015/340, ATCO.MED.C.010, skal den kompetente myndighed udstede et AME-certifikat med de rettigheder, der er ansøgt om.

Dette betyder, at hvis du er en AME fra et tredjeland og ønsker at blive en dansk certificeret AME, skal du opfylde kravene i ovennævnte forordninger.

Opnåelse af AME-rettigheder Class 1 Godkendelse som flyvelæge Class 1, MED.D.015

Udvidelse af AME-rettigheder til Class 1 Kravene for udvidelse til Class 1-rettigheder er beskrevet i Part MED.D.015.

  1.  Flyvelægen skal have gyldigt AME-certifikat samt opfylde følgende krav:
  • Have et gyldigt AME-certifikat o Gennemført mindst 30 flyvemedicinske Class 2-undersøgelser i en periode på højst 3 år forud for ansøgningen. 
  • ​Gennemført og bestået et Advanced Training Course in Aviation Medicine, herunder praktisk træning i undersøgelsesmetoder og flyvemedicinske vurderinger jf. 1178/2011 forordningen.
  • Mindst 2 dages bestået praktisk træning enten på et AeMC eller under supervision af MA fra den kompetente myndighed.

Der påregnes udført 8 superviserede Class 1/evt. Class 3-undersøgelser. Hvis den praktiske træning foregår på et AeMC skal Head of AeMC dokumentere, at den praktiske træning er gennemført på tilfredsstillende vis og dokumentationen fremsendes til Trafikstyrelsen.

       2.  Godtgøre overfor den kompetente myndighed, at AME råder over tilstrækkelige faciliteter, procedurer, dokumentation og fungerende udstyr af relevans for flyvemedicinske undersøgelser.

       3.  Demonstreret tilstrækkelig flyvemedicinsk viden i sit AME-virke og har fastlagt nødvendige procedurer og forhold med henblik på at sikre den lægelige tavshedspligt.

Flyvelægen faktureres i overensstemmelse med bekendtgørelsen om gebyrer og afgifter på luftfartsområdet.

Heri er det bestemt, at ud over betaling for udførelsen af opgaver, herunder tilsynsopgaver og tiltrædelseskontrol uden for dansk område, betales samtidig for Trafikstyrelsens rejse- og opholdsudgifter, herunder udgifter ved rejsetidsforbrug.

Trafikstyrelsen kan opkræve aconto beløb, som betales før opgavens påbegyndelse. På nuværende tidspunkt ligger timesatsen på 780 kr.

Sendes ind via link:

https://virk.dk/myndigheder/stat/TS/selvbetjening/AMEAeMC_Assessment_Referral_Form__Indberetning_af_ny_sag/

Nye sager er:

  • Fit/unfit initial
  • Fit Renewal/revalidation
  • Referred (Class 1+3)
  • Consultation (Class 2)

Som udgangspunkt skal sagen først sendes ind, når alle relevante dokumenter foreligger

Ved spørgsmål til LAPL og Cabin Crew sager kan MA kontaktes i telefontiden

Sendes ind via link:

https://virk.dk/myndigheder/stat/TS/selvbetjening/AMEAeMC_Tilfoejelse_til_eksisterende_sag_-_Assessment_population_form/

Tillæg til en eksisterende sag kan være:

  • Dokumentation som Trafikstyrelsen har bedt om
  • Yderligere dokumentation som er kommet til senere, men hører til sagen
  • Rettelser

Som udgangspunkt skal sagen først sendes ind, når alle relevante dokumenter foreligger

Notifikation skal kun bruges til syge-/raskmeldinger

Formål:
Indberetning, når flyvelægen har foretaget en fornyelses- eller initialundersøgelse af en pilot, flyveleder eller kabinepersonale, som vurderes egnet.

Det skal flyvelægen gøre

  • Indsend:
    • Indberetning om renewal/revalidation eller initial som FIT via virk.dk.
    • Medsend:
      • Kopi af underskrevet Medical Certificate.
      • Kopi af alle undersøgelsespapirer inkl. underskrevet ansøgningsblanket (application form).
      • Alle relevante dokumenter, såsom undersøgelsesrapporter, journaler, fmk.dk-udskrift, udskrifter fra sundhed.dk og dokumentation fra egen læge m.m.
      • Vær opmærksom på, at eventuelle spørgsmål, der medsendes til denne indberetning, ikke rutinemæssigt bliver gennemgået eller besvaret.
    • Husk at opdatere EAMR.

Trafikstyrelsens videre proces

  • Trafikstyrelsens Medical Team registrerer FIT-status i systemet og lukker sagen.
  • Bemærk, at disse sager kan blive gennemgået i forbindelse med Trafikstyrelsens tilsyn.

Formål:
Anvendes, når flyvelægen skal notificere Trafikstyrelsen om, at en pilot, flyveleder, kabinemedarbejder (CC) eller anden ansøger vurderes syg/uegnet (UNFIT).

Det skal flyvelægen gøre

  • Informér ansøgeren om UNFIT-status. Hvis ansøger er uenig, skal I informere om klageret, men sygemeldingen skal under alle omstændigheder indsendes.
  • Indsend notifikationen hurtigst muligt til Trafikstyrelsen (notifikationen tildeles et sagsnummer). Dette sagsnummer må ikke genanvendes ved en eventuel senere raskmelding eller hvis sagen sendes ind som "referred"/"consultation".
  • Skriv en kort begrundelse for UNFIT-beslutningen i feltet ”summary” (bemærk: eventuelle spørgsmål eller lignende vil ikke blive besvaret). Indsæt gerne en henvisning til EASA 1178/2011 eller 2015/340, hvis relevant.
  • Vedhæftninger, såsom dokumentation for sygdom, er ikke nødvendige, da de ikke gennemgås af Trafikstyrelsen. Såfremt ansøger klager, vil Trafikstyrelsen anmode om disse informationer. Det er dog ikke forbudt at medsende dem allerede ved sygemeldingen.
  • Husk at opdatere EAMR.

Trafikstyrelsens videre proces

  • Trafikstyrelsens Medical Team registrerer UNFIT-status på vedkommende i systemet og lukker sagen.

Formål:
Gælder for Class 1, 2 og 3. Anvendes, når en ansøger allerede er sygemeldt eller skal sygemeldes i forbindelse med en initial-, renewal- eller revalideringsundersøgelse, og hvor kun Trafikstyrelsen kan raskmelde i henhold til gældende regler.

Det skal flyvelægen gøre

  • Indsend sagen som “Referred” eller “Consultation UNFIT” med alle relevante oplysninger. Medsend en skrivelse med jeres opsummering af sagen, problemstilling og forslag til løsning (begrænsninger, raskmelding m.m.). Anvend eventuelt styrelsens dertil egnede blanket eller medsend kopi af jeres journalnotat, hvor dette beskrives.
    • Det er vigtigt for hurtig sagsbehandling, at Trafikstyrelsen hurtigt kan læse sig til problemstillingen. Sager, der hurtigt kan afgøres, vil kunne prioriteres for at undgå, at piloten er UNFIT i unødigt lang tid.
  • Sagen skal være fuldt belyst i henhold til forordningen, inden den sendes ind. Vent med at indsende sagen, hvis der afventes f.eks. undersøgelsesresultater eller lignende.
    • I mellemtiden skal der indsendes en "Notification UNFIT"-indberetning til Trafikstyrelsen, mens man venter på svar.
  • Når al nødvendig dokumentation foreligger, kan sagen indsendes som “Referred” eller “Consultation”. Denne tildeles et nyt sagsnummer, dvs. Notifikation UNFIT-sagsnummeret anvendes ikke og evt. medsendt dokumentation ved sygemeldingen skal også medsendes denen sag.
  • Husk at opdatere EAMR.

Trafikstyrelsens videre proces

  • Trafikstyrelsens Medical Team registrerer UNFIT-status på vedkommende i systemet, hvis det ikke allerede er sket via tidligere Notification UNFIT-indberetning.
  • Sagen lægges til sagsbehandling hos en Medical Assessor. Hvis yderligere undersøgelser eller dokumentation er nødvendige, vil Trafikstyrelsen kontakte flyvelægen.
  • Afgørelsen af sagen sendes direkte til ansøger samt flyvelægen. Hvis afgørelsen indebærer udstedelse af nye begrænsninger, udfærdiger Trafikstyrelsen nyt Medical Certificate, som sendes direkte til ansøger.
  • Det indgår i Trafikstyrelsens tilsyn med flyvelæger at vurdere omfanget af ikke fuldt belyste sager, der indsendes.

Formål:
Anvendes, når flyvelægen selv kan raskmelde piloter, flyveledere samt kabinepersonale i henhold til reglerne.

Det skal flyvelægen gøre

  • Indsend sagen som “Notification FIT”. Denne tildeles et nyt sagsnummer.
  • Vedhæft den nødvendige dokumentation, der understøtter FIT-vurderingen (f.eks. hospitalsnotater eller specialistnotater m.m.). Anvend eventuelt styrelsens dertil egnede blanket eller medsend kopi af jeres journalnotat, hvor dette beskrives.
  • Husk at opdatere EAMR.
  • NB! En raskmelding skal ikke sendes ind som en tilføjelse til en sygemelding.

Trafikstyrelsens videre proces

  • Trafikstyrelsens Medical Team registrerer FIT-status i systemet og lukker sagen. Den kan dog tages op til senere gennemgang ved et eventuelt flyvelægetilsyn af Medical Assessor.

Formål:
Gælder for Class 1, 2 og 3. Anvendes ved ansøgninger om fjernelse af begrænsninger eller ved flyvelægens påsætning af begrænsningerne RXO og/eller SSL.

Det skal flyvelægen gøre

  • Indsend sagen som “Referred” eller “Consultation FIT” med alle relevante oplysninger. Medsend en skrivelse med jeres opsummering, problemstilling og forslag til løsning (f.eks. fjernelse af begrænsning(er) eller påsætning af RXO/SSL-begrænsninger).
  • Anvend eventuelt styrelsens dertil egnede blanket ved anmodning om fjernelse af begrænsning eller medsend kopi af jeres journalnotat, hvor dette beskrives. Det er vigtigt for hurtig sagsbehandling, at Trafikstyrelsen hurtigt kan læse sig til problemstillingen. Sager, der hurtigt kan afgøres, vil kunne prioriteres.
  • For RXO/SSL påsætning anvend evt. dertil egnet blanket for SSL eller RXO instruks
  • Sagen skal være fuldt belyst i henhold til forordningen, inden den sendes ind. Vent med at indsende sagen, hvis der afventes f.eks. undersøgelsesresultater eller lignende.
  • Flyvelægen kan udstede Medical Certificate, hvis det drejer sig om RXO- og/eller SSL-begrænsningspåsætning.
  • Hvis det er en anmodning om fjernelse af en begrænsning, kan der udstedes et Medical Certificate med de pågældende begrænsninger, mens sagen behandles.
  • Medsend altid en kopi af det underskrevne Medical Certificate.
  • Husk at opdatere EAMR.

Trafikstyrelsens videre proces

  • Trafikstyrelsens Medical Team registrerer FIT-status i systemet.
  • Sagen lægges til sagsbehandling hos en Medical Assessor.
  • Hvis yderligere undersøgelser eller dokumentation er nødvendige, vil Trafikstyrelsen kontakte dig.
    • Hvis det drejer sig om en RXO/SSL-påsætning foretaget af flyvelægen, og Trafikstyrelsen er enig, får flyvelægen en bekræftelse, og sagen lukkes.
    • Hvis anmodning om fjernelse af en begrænsning godkendes, får flyvelægen direkte besked om, at nyt Medical Certificate kan udstedes uden de pågældende begrænsninger, hvorefter sagen lukkes. Det er således flyvelægen, der skal udstede det nye certifikat.
    • Hvis anmodningen om fjernelse af begrænsning(er) ikke kan imødekommes, får flyvelægen direkte besked.

Hent pdf med vejledning i anvendelse af auditforms for flyvelæger nedenfor:

Link til vejledning i anvendelse af auditforms

Medical team telefontid kl. 9-14 på tlf. 40220824 (kun administrative ting)

For at opretholde helbredscertifikats gyldighed skal certifikatholdere løbende have foretaget rutinemæssige helbredsundersøgelser afhængigt af helbredsgodkendelsens løbetid.

Certifikatholdere skal løbende have foretaget rutinemæssige helbredsundersøgelser afhængigt af klasse og  helbredsgodkendelsens løbetid.

Når den rutinemæssige helbredsundersøgelse er foretaget, træffer flyvelægen (AME) eller det flyvemedicinske center (AeMC) afgørelse om, hvorvidt certifikatholderens helbred forsat er egnet til flyvning (fit), eller om der er tilstødt nogle helbredsmæssige forhold, som medfører en vurdering som uegnet (unfit).

I de tilfælde, hvor flyvelægen eller det flyvemedicinske center træffer afgørelse om ”unfit”, har certifikatindehaveren mulighed for at klage over afgørelsen til Trafikstyrelsen.

I nogle tilfælde skal sagen henvises til Trafikstyrelsen, som skal træffe afgørelse i sagen. Dette vil som oftest være i sager, hvor en indehaver af en Class 1-helbredsgodkendelse får specifikke helbredsmæssige problemer, herunder fx kræft eller hjerteproblemer.

Er der derimod tale om en indehaver af en Class 2-helbredsgodkendelse, som får tilsvarende specifikke helbredsmæssige problemer, vil det som udgangspunkt være flyvelægen eller det flyvemedicinske center, som skal træffe afgørelse i sagen, dog under vejledning af Trafikstyrelsen.

Hvis det vurderes, at der er behov for supplerende undersøgelser, for at kunne vurdere en ansøgers helbredsmæssige egnethed, kan flyvelægen, det flyvemedicinske center eller Trafikstyrelsen anmode herom.

I de tilfælde, hvor en ansøger ikke fuldt ud opfylder kravene til helbredsmæssig egnethed til den relevante helbredsgodkendelsesklasse, kan flyvelægen, det flyvemedicinske center eller Trafikstyrelsen pålægge ansøgerens helbredsgodkendelse de nødvendige begrænsninger.

Hvis de helbredsmæssige problemer, som en ansøger måtte have, anses for at bringe den sikre udøvelse af det relevante certifikats rettigheder i fare, kan ansøgningen underkendes, og der vil herefter ikke kunne udstedes en helbredsgodkendelse.

Her finder du detaljeret information om gyldigheden af helbredscertifikatet for de forskellige klasser. 

Gyldighedsperioden for en helbredsgodkendelse skal beregnes fra datoen for den flyvemedicinske undersøgelse ved første udstedelse og fornyelse. Ved forlængelse beregnes gyldighedsperioden fra udløbsdatoen for den tidligere helbredsgodkendelse, såfremt undersøgelsen er foretaget indenfor 45 dage før udløb. Hvis ikke beregnes gyldigheden fra undersøgelsesdatoen.

Class 1-helbredsgodkendelse er gyldig i  12 måneder.

Denne gyldighedsperiode nedsættes til 6 måneder, når indehaveren:

  • er fyldt 60 år.

  • beskæftiger sig med erhvervsmæssig passagerbefordring i lufttransportoperationer med én pilot og er fyldt 40 år.

Class 2-helbredsgodkendelser (i Danmark defineret som privat pilotcertifikat (PPL), svæveflyvere (SPL), ballonflyvere (BPL) og AFIS-operatører) er gyldige i:

  • ​60 måneder indtil indehaveren fylder 40 år. Udstedes helbredsgodkendelse før det fyldte 40. år, skal helbredsgodkendelsen ophøre med at være gyldigt, når indehaveren af godkendelsen fylder 42 år.

  • 24 måneder for indehavere af en godkendelse mellem 40 og 50 år. En helbredsgodkendelse, der udstedes inden det fyldte 50. år, skal ophøre med at være gyldigt, når indehaveren af godkendelsen fylder 51 år.

  • 12 måneder for indehavere af en godkendelse på over 50 år.

Class 3-helbredsgodkendelser (flyveledere/flyvelederelever) er gyldig i en periode på:

  • 24 måneder.

  • 12 måneder for indehavere af en godkendelse, som er fyldt 40 år. En helbredsgodkendelse der udstedes inden det fyldte 40. år, skal ophøre med at være gyldig, når indehaveren fylder 41 år.

LAPL-helbredsgodkendelser (lette luftfartøjer) er gyldige i en periode på:

  • 60 måneder indtil indehaveren af godkendelsen fylder 40 år. Udstedes helbredsgodkendelse før det fyldte 40. år, skal helbredsgodkendelsen ophøre med at være gyldigt, når indehaveren af godkendelsen fylder 42 år.

  • 24 måneder for indehavere af en godkendelse på over 40 år.

CC-helbredsattest (kabinepersonale) skal være gyldige i en periode på:

  • Maksimalt 60 måneder.

Indhentning af helbredsoplysninger ved fornyelsesundersøgelser.

Revalidation/Renewal - alle Klasser

Ved fornyelsesundersøgelser skal følgende kontrolleres for perioden siden sidste helbredsundersøgelse:

  1. Sundhed.dk: Inklusive "Mine konsultationer".
  2. FMK: Opdateret medicinoversigt.
  3. Egen læges journal/speciallæge: Kun hvis der har været kontakt jf. punkt 1 (”Mine Konsultationer”)

Hvis der ved opslag ikke findes nye sundhedsmæssige kontakter eller der ikke tages noget nyt medicin, kan der enten:

  1. Uploades billeddokumentation/screenshot som dokumentation, eller
  2. Anføres i undersøgelsesskemaet:
    Ingen nye kontakter i Sundhed.dk, ingen ændringer i FMK, ingen kontakter til egen læge eller speciallæger i henhold til ”Mine Konsultationer”

FMK Bemærkning: Hvis der findes medicin i FMK, som ikke er angivet i ansøgningsskemaet, eller hvis der er mistanke om, at dette ikke tidligere er blevet vurderet, skal det undersøges nærmere.

Indhentning af helbredsoplysninger ved førstegangsundersøgelser

Initial - alle Klasser

Ved førstegangsundersøgelser skal følgende kontrolleres og dokumenteres:

  1. Sundhed.dk: Inkl. "Mine konsultationer" med indhentning af al historik.
  2. FMK: Inkl. historisk medicinoversigt.
  3. Egen læges journal/speciallæge samt andre specialister: Journal fra egen læge samt eventuelle speciallægejournaler, psykolograpporter mm. skal indhentes. Oplysningerne skal indhentes så langt tilbage som muligt – eventuelt helt fra fødslen.

Ved stabile kroniske sygdomme, der kræver regelmæssige kontroller på sygehus, hos egen læge eller specialist, og er en tilstand som ikke kræver Referral/Consultation, jf. forordningen, kan Medical Certificate påføres følgende begrænsning:

SSL: copy of all controls to AME according to letter of DD/MM/YYYY

  • Anvend Trafikstyrelsen formular anvendes som findes her. Hvis der anvendes egen formular, skal indhold svar til Trafikstyrelsens.

  • Det er vigtigt at skrive årsag til SSL-begrænsningen samt undersøgelser og hvor ofte, der forventes svar på til AME. Det skal IKKE udformes, som et meget langt dokument. Af hensyn til ansøger og jeres kollegaer, bør brevet naturligvis udformes, så det er klart og tydeligt, hvad det betyder. Det er vigtigt at ansøger får en kopi af denne skulle han skifte flyvelæge.

  • Det er en forudsætning at tilstanden uagtet stabilitet ikke er uforeneligt med flyvning i henhold til forordningen eller ud fra en flyvemedicinsk vurdering. Ved mindste tvivl bedes flyvelægen kontakte Trafikstyrelsen.

  • Flyvelæge kan udstede Medical Certificate til piloten og skal herefter indsende sagen som som referral eller Consultation alt efter klasse. I bedes i feltet ”evaluation medical summary” markere med ”fit”, samt hvilken begrænsning der er påsat. Formularen skal medsendes sagen.
  • Der skal ligeledes informeres om ansøgers ret til at påklage beslutningen til Trafikstyrelsen.

En RXO-begrænsning skal og kan påsættes af flyvelæge ved følgende forhold:

 

Klasse 1-ansøger, i henhold til AMC1 MED.B.070 (d)

RXO: 5-yearly oftalmotologist examination

  • –3.0 Dioptri ≤ Refraktionsfejl ≤ –6.0 Dioptri
  • +3.0 Dioptri ≤ Refraktionsfejl ≤ +5.0 Dioptri.
  • 2.0 Dioptri ≤ Astigmatisme eller anisometropi ≤ 3.0 Dioptri

 

RXO: 2-yearly oftalmotologist examination

  • Refraktionsfejl > –6.0 Dioptri
  • Refraktionsfejl > +5.0 Dioptri.
  • Astigmatisme eller anisometropi > 3.0 Dioptri

 

Samlet refraktionfejl beregnes som refraktionfejl + evt astigmatisme.

Eksempel 1: Refraktion fejl -2.75 Dioptri og Astigmatisme -1.00 Dioptri ved 90◦ da samlet maximale refraktionsfejl = -3.75 og derved RXO.

Eksempel 1: Refraktion fejl -2.75 Dioptri og Astigmatisme +1.00 Dioptri ved 90◦ da samlet maximale refraktionsfejl = -2.75 og derved ikke behov for RXO.

 

Trafikstyrelsen fortolker ”oftalmotologist” som en øjenlæge.

  • For både klasse 1-, og 2-ansøgere, såfremt det er klinisk indiceret, og Referral/Consultation ikke er påkrævet, må flyvelægen ligeledes selv påsætte RXO-begrænsningen med relevant tidsinterval iht. til øjenlægeanbefalingen.

  • Der er ikke krav specifikke grænser for tidsintervallet for øjenlægeundersøgelse for Klasse 2 og skal derved afgøres af flyvelægen.

  • Ved udstedelse af en RXO-begrænsning kan Trafikstyrelsen formular anvendes som findes her. Hvis der anvendes egen formular, skal indhold svare til Trafikstyrelsens. Det er vigtigt at ansøger får en kopi af denne skulle han skifte flyvelæge.

  • Flyvelæge kan udstede Medical Certificate til piloten og skal herefter indsende sagen som som referral eller Consultation alt efter klasse. I bedes i feltet ”evaluation medical summary” markere med ”fit”, samt hvilken begrænsning der er påsat. Formularen eller egen skrivelse skal medsendes sagen.

  • Der skal ligeledes informeres om ansøgers ret til at påklage beslutningen til Trafikstyrelsen.
EASA-instruktion til udfyldelse af undersøgelsesformularerne for flyvelæger (engelsk)

The AME performing the examination should verify the identity of the applicant.

 

All questions (sections) on the medical examination report form should be completed in full. If an otorhinolaryngology examination report form is attached, then questions 209, 210, 211, and 234 may be omitted. If an ophthalmology examination report form is attached, then questions 212, 213, 214, 229, 230, 231, 232, and 233 may be omitted.

Writing should be legible and in block capitals using a ball-point pen. Completion of this form by typing/printing is also acceptable. If more space is required to answer any question, a plain sheet of paper should be used, bearing the applicant’s name, the AME’s name and signature, and the date of signing. The following numbered instructions apply to the numbered headings on the medical examination report form.

Failure to complete the medical examination report form in full, as required, or to write legibly, may result in non-acceptance of the application in total and may lead to withdrawal of any medical certificate issued. The making of false or misleading statements or the withholding of relevant information by an AME may result in criminal prosecution, denial of an application or withdrawal of any medical certificate(s) granted.

 

Shaded areas do not require completion for the medical examination report form for the LAPL.

 

201

EXAMINATION CATEGORY – Tick appropriate box.

 

  • Initial – Initial examination for either LAPL, class 1 or 2; also initial examination for upgrading from LAPL to class 2, or class 2 to 1 (notate ‘upgrading’ in box 248).
  • Renewal/Revalidation – Subsequent ROUTINE examinations.
  • Extended Renewal/Revalidation – Subsequent ROUTINE examinations, which include comprehensive ophthalmological and otorhinolaryngology examinations.

 

202

HEIGHT – Measure height, without shoes, in centimetres to nearest cm.

203

WEIGHT – Measure weight, in indoor clothes, in kilograms to nearest kg.

204

COLOUR EYE – State colour of applicant’s eyes from the following list: brown, blue, green, hazel, grey, multi.

205

COLOUR HAIR – State colour of applicant’s hair from the following list: brown, black, red, fair, bald.

206

BLOOD PRESSURE – Blood pressure readings should be recorded as Phase 1 for Systolic pressure and Phase 5 for Diastolic pressure. The applicant should be seated and rested. Recordings in mm Hg.

207

PULSE (RESTING) – The pulse rate should be recorded in beats per minute and the rhythm should be recorded as regular or irregular. Further comments if necessary may be written in section 228, 248 or separately.

208-227

Inclusive constitute the general clinical examination, and each of the boxes should be marked (with a tick) as normal or abnormal.

208

HEAD, FACE, NECK, SCALP – To include appearance, range of neck and facial movements, symmetry, etc.

209

MOUTH, THROAT, TEETH – To include appearance of buccal cavity, palate motility, tonsillar area, pharynx and also gums, teeth and tongue.

210

NOSE, SINUSES – To include appearance and any evidence of nasal obstruction or sinus tenderness on palpation.

211

EARS, DRUMS, EARDRUM MOTILITY – To include otoscopy of external ear, canal, tympanic membrane. Eardrum motility by valsalva manoeuvre or by pneumatic otoscopy.

212

EYES – ORBIT AND ADNEXA; VISUAL FIELDS – To include appearance, position and movement of eyes and their surrounding structures in general, including eyelids and conjunctiva. Visual fields check by campimetry, perimetry or confrontation.

213

EYES – PUPILS AND OPTIC FUNDI – To include appearance, size, reflexes, red reflex and fundoscopy. Special note of corneal scars.

214

EYES – OCULAR MOTILITY, NYSTAGMUS – To include range of movement of eyes in all directions; symmetry of movement of both eyes; ocular muscle balance; convergence; accommodation; signs of nystagmus.

215

LUNGS, CHEST, BREASTS – To include inspection of chest for deformities, operation scars, abnormality of respiratory movement, auscultation of breath sounds. Physical examination of female applicant’s breasts should only be performed with informed consent.

216

HEART – To include apical heartbeat, position, auscultation for murmurs, carotid bruits, palpation for trills.

217

VASCULAR SYSTEM – To include examination for varicose veins, character and feel of pulse, peripheral pulses, evidence of peripheral circulatory disease.

218

ABDOMEN, HERNIA, LIVER, SPLEEN – To include inspection of abdomen; palpation of internal organs; check for inquinal hernias in particular.

219

ANUS, RECTUM – Examination only with informed consent.

220

GENITO-URINARY SYSTEM – To include renal palpation; inspection palpation male/female reproductive organs only with informed consent.

221

ENDOCRINE SYSTEM – To include inspection, palpation for evidence of hormonal abnormalities/imbalance; thyroid gland.

222

UPPER AND LOWER LIMBS, JOINTS – To include full range of movements of joints and limbs, any deformities, weakness or loss. Evidence of arthritis.

223

SPINE, OTHER MUSCULOSKELETAL – To include range of movements, abnormalities of joints.

224

NEUROLOGIC – REFLEXES ETC. To include reflexes, sensation, power, vestibular system – balance, romberg test, etc.

225

PSYCHIATRIC – To include appearance, appropriate mood/thought, unusual behaviour.

226

SKIN, IDENTIFYING MARKS AND LYMPHATICS – To include inspection of skin; inspection, palpation for lymphadenopathy, etc. Briefly describe scars, tattoos, birthmarks, etc. which could be used for identification purposes.

227

GENERAL SYSTEMIC – All other areas, systems and nutritional status.

228

NOTES – Any notes, comments or abnormalities to be described – extra notes if required on separate sheet of paper, signed and dated.

229

DISTANT VISION AT 5/6 METRES – Each eye to be examined separately and then both together. First without correction, then with spectacles (if used) and lastly with contact lenses, if used. Record visual acuity in appropriate boxes. Visual acuity to be tested at either 5 or 6 metres with the appropriate chart for the distance.

230

INTERMEDIATE VISION AT 100 CM – Each eye to be examined separately and then both together. First without correction, then with spectacles if used and lastly with contact lenses if used. Record visual acuity in appropriate boxes as ability to read N14 at 100 cm (Yes/No).

231

NEAR VISION AT 30-50 CM. – Each eye to be examined separately and then both together. First without correction, then with spectacles if used and lastly with contact lenses, if used. Record visual acuity in appropriate boxes as ability to read N5 at 30-50 cm (Yes/No).

Note: Bifocal contact lenses and contact lenses correcting for near vision only are not acceptable.

232

SPECTACLES – Tick appropriate box signifying if spectacles are or are not worn by applicant. If used, state whether unifocal, bifocal, varifocal or look-over.

233

CONTACT LENSES – Tick appropriate box signifying if contact lenses are or are not worn. If worn, state type from the following list; hard, soft, gas-permeable or disposable.

313

COLOUR PERCEPTION – Tick appropriate box signifying if colour perception is normal or not. If abnormal; state number of plates of the first 15 of the pseudo-isochromatic plates (Ishihara 24 plates) have not been read correctly.

234

HEARING – Tick appropriate box to indicate hearing level ability as tested separately in each ear at 2 m.

235

URINALYSIS – State whether result of urinalysis is normal or not by ticking appropriate box. If no abnormal constituents, state NIL in each appropriate box.

236

PULMONARY FUNCTION – When required or on indication, state actual FEV1/FVC value obtained in % and state if normal or not with reference to height, age, sex and race.

237

HAEMOGLOBIN – Enter actual haemoglobin test result and state units used. Then state whether normal value or not, by ticking appropriate box.

238-244 

Inclusive: ACCOMPANYING REPORTS – One box opposite each of these sections must be ticked. If the test is not required and has not been performed, then tick the NOT PERFORMED box. If the test has been performed (whether required or on indication) complete the normal or abnormal box as appropriate. In the case of question 244, the number of other accompanying reports must be stated.

247

AME RECOMMENDATION – The applicant’s name, date of birth and reference number, should be entered here in block capitals. The applicable class of medical certificate should be indicated by a tick in the appropriate box. If a fit assessment is recommended and a medical certificate has been issued, this should be indicated in the appropriate box. An applicant may be recommended as fit for a lower class of medical certificate (e.g. class 2), but also be deferred or recommended as unfit for a higher class of medical certificate (e.g. class 1). If an unfit recommendation is made, applicable Part-MED paragraph references should be entered. If an applicant is deferred for further evaluation, the reason and the doctor or licensing authority to whom the applicant is referred should be indicated.

248

COMMENTS, LIMITATIONS, ETC. – The AME’s findings and assessment of any abnormality in the history or examination, should be entered here. The AME should also state any limitation required.

249

AME DETAILS – The AME should sign the declaration, complete his/her name and address in block capitals, contact details and lastly stamp the relevant section with his/her designated AME stamp incorporating his/her AME number. The GMP identification no. is the number provided by the national medical system.

250

PLACE AND DATE – The place (town or city) and the date of examination should be entered here. The date of examination is the date of the general examination and not the date of finalisation of the form. If the medical examination report is finalised on a different date, the date of finalisation should be entered in section 248 as ‘Report finalised on .......’.

Senest opdateret 04-03-2025