Journalnummer 2024-219203

Høring - Guldborgsund Kommune ansøger om tilladelse til at udføre geotekniske boringer i Stubbekøbing Havn

15-01-2025

Trafikstyrelsen har modtaget vedhæftede en fuldt oplyst ansøgning af 08-01-2025 fra Guldborgsund Kommune, om tilladelse til at udføre geotekniske boringer i Stubbekøbing Havn inden for dækkende værker. Udførelse forventes påbegyndt den 1. marts eller hurtigst muligt og forventes at vare i en måned.

Trafikstyrelsen er myndighed for etablering af faste anlæg, uddybning og opfyldning i havne, jf. § 2 i Lov om havne (LBK nr. 116 af 24/01/2024). Endvidere varetager Trafikstyrelsen statens højhedsret på søterritoriet jf. den kongelige resolution af 3. februar 2014 og § 1, nr. 3, i bekendtgørelse nr. 797 af 21. juni 2016 om ændring af bekendtgørelse om Kystdirektoratets opgaver og beføjelser og om klageadgang.

Guldborgsund Kommune ønsker at lade 5 stk. geotekniske boringer udføre i Stubbekøbing Havn. Der ønskes udført 3 stk. boringer på vand og 2 stk. boring på land. Nærværende ansøgning vedrører udelukkende boringer på søterritoriet, da Trafikstyrelsen er myndighed ved vandelen og kommunen er myndighed på landdelen. Formålet med de geotekniske boringer er at opnå tilstrækkeligt kendskab til de geotekniske forhold ifm. projektering ifm. renovering af diverse konstruktioner i havnen. De geotekniske boringer udtages fra en pram med jack-up ben. Ved udtagning af geotekniske prøver, sænkes benene, hvilke stemmes imod havbunden, så fartøjet kan stå stabilt imens boringen pågår. Boremaskinen køres langsomt imod havbunden indtil berøring registreres og selve boringen kan opstartes. Når boret har nået den ønskede dybde, trækkes boret langsomt op og kernen bjærges forsigtigt ombord på fartøjet.

Projektområdet i Stubbekøbing Havn ligger ikke inden for- eller grænser op til et Natura 2000 udpegningsområde for marin habitatbeskyttelse. Det nærmeste Natura 2000 habitatområde (H47) - N168 Havet og Kysten mellem Præstø Fjord og Grønsund ligger ca. 2 km nord for havnebassinets ydre kant, ud for Bogøs kyst samt vest for dette i ca. samme afstand. Spættet sæl er på udpegningsgrundlaget for område N168. Derudover ligger der et Natura 2000 habitatområde (H152) - N173 Smålandsvandet nord for Lolland, Guldborgsund, Bøtø Nord og Hyllekrog- Rødsand, ca. 15 km øst for projektområdet, som har både gråsæl og spættet sæl som udpegningsarter. Det forventes at de mobile arter på udpegningsgrundet for H47 samt H152 kan forekomme i- og nær projektområdet. Spredning af sediment vil inddæmmes og være meget begrænset og afgrænset til det absolutte nærområde og støjen fra arbejdet vil være af begrænset tidsmæssig karakter. Derudover vurderer bygherre, at da der i forvejen generes en del støj i havneområdet og at støj som følge af borearbejdet ikke er af væsentlig karakter. På baggrund af ovenstående forventes det, at de geotekniske boringer i Stubbekøbing Havn ikke vil have nogen negativ påvirkning på Natura 2000 udpegningsarter

Inden Trafikstyrelsen træffer afgørelse i sagen, skal styrelsen udbede sig bemærkninger til det ansøgte.

Hvis der indsendes bemærkninger til sagen bedes det samtidig oplyst, hvilke forhold der anbefales at skulle lægges vægt på ved styrelsens vurdering.

Eventuelle bemærkninger til projektet bedes indsendt senest den 22. januar til VVM@tbst.dk med cc. ntei@trafikstyrelsen.dk med henvisning til journalnummer 2024-219203.

Det bemærkes, at man ved at afgive høringssvar samtykker til offentliggørelse, herunder af afsenders navn og mailadresse.

Hvis bemærkninger ikke er modtaget ved fristens udløb, går styrelsen ud fra, at der ikke haves bemærkninger til ansøgningen, hvilket vil blive lagt til grund i den videre sagsbehandling.